V slovenskej výprave do Soči bude aj Andreas Žampa

19.01.2014 Bratislava

Bratislava 19. januára (TASR) - Slovenská výprava na zimnej olympiáde v Soči bude mať minimálne 58 športovcov. Ruské prímorské stredisko by na budúci mesiac (7.-23. februára) mohlo privítať ale aj ďalších.

V nedeľu o poslednú možnosť kvalifikovať sa na ZOH bojovala ešte posádka štvorbobov s pilotom Milanom Jagnešákom. Skokan na lyžiach Tomáš Zmoray na podujatí Kontinentálneho pohára v Sappore splnil základnú podmienku pre účasť v Soči. Musí však ešte čakať na verdikt FIS, ktorá rozhodne o donominovaní pretekárov v jednotlivých odvetviach a to sa týka aj bežca na lyžiach Andreja Segeča. Vo vyvrcholení kvalifikačných bojov sa nepodarilo miestenku naisto získať ani snoubordistke Klaudii Medlovej, ale ešte je určitá šanca, definitíva bude známa v pondelok dopoludnia. Olympijský tím by mohol ešte rozšíriť aj tanečný pár Federica Testová – Lukáš Csölley, ktorý je na prvej náhradníckej pozícii. Ináč sa ale môže zmeniť už iba menoslov v zaplnených národných kvótach, čo je najpravdepodobnejšie v tíme hokejistov.

Štvrtkové plénum Slovenského olympijského výboru (SOV) schválilo nomináciu v počte 57 športovcov, ale odobrilo aj náhradníkov a tých, ktorí sa po tomto víkende mohli ešte ocitnúť nad "čiarou" v kvalifikačných poradiach medzinárodných federácií. Podarilo sa to Andreasovi Žampovi, ktorý mal byť v pôvodnom návrhu nominácie, ale renkingovo na začiatku týždňa klesol. Na olympijskú pozíciu sa vrátil vďaka kolegovi z reprezentácie. "Maťo Falat vyhral v piatok a v sobotu dve FIS-ové superkombinácie v Rakúsku a tým sa nám rozšírila mužská kvóta. V tejto disciplíne už nie sú v najbližšom čase relevantné preteky a preto zajtra očakávame definitívu 5+4 z ústredia FIS," informoval TASR Martin Kupčo, športový riaditeľ alpského úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie. Mladší brat Adama Žampu tak rozšíril zjazdársku sekciu v olympijskej misii na 9 lyžiarov.

Slováci sa v Soči predstavia predbežne v 7 športových odvetviach - hokej (25 hráčov), biatlon (5 mužov a 5 žien), zjazdové lyžovanie (5 žien a 4 muži), beh na lyžiach (2 muži a 2 ženy), akrobatické lyžovanie (2 ženy), sánkovanie (5 mužov a 1 žena) a krasokorčuľovanie (1 žena). V súvislosti s jediným kolektívnym odvetvím je ešte dôležité, že 27. januára sa po definitívnom potvrdení menoslovu realizuje projekt 5 necestujúcich náhradníkov. Okrem pohotovosti budú až do príletu hráčov z NHL robiť v Soči sparing druhej časti tímu.

V Soči sa predstaví viac športovcov ako na prvých samostatných ZOH 1994 (42) a menej ako naposledy v roku 2010 (73). Treba však vziať do úvahy, že Lillehammer bol prechodom zo systému dvoch olympiád v jednom roku (naposledy v 1992 ZOH v Albertville a OH v Barcelone) na dvojročné striedané intervaly a v prípade Slovenska zúženú predolympijskú prípravu navyše nominačne ovplyvnili kvóty nového štátu. Na druhej strane slovenské Soči nemôže konkurovať Vancouveru ani so zmenenými a veľkorysejšími kvalifikačnými kritériami v lyžiarskych disciplínach, keďže pred štyrmi rokmi výpravu počtom riadne rozšírilo družstvo hokejistiek.

Predbežná nominácia slovenských športovcov do Soči:

alpské lyžovanie (9): Petra Vlhová, Jana Gantnerová, Barbora Lukáčová, Barbara Kantorová, Kristína Saalová, Adam Žampa, Matej Falat, Martin Bendík, Andreas Žampa

akrobatické lyžovanie (2): Natália Šlepecká, Zuzana Stromková

beh na lyžiach (4): Alena Procházková, Martin Bajčičák, Peter Mlynár, Daniela Kotschová

biatlon (10): Tomáš Hasilla, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš, Paulína Fialková, Jana Gereková, Martina Chrapánová, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková

krasokorčuľovanie (1): Nicole Rajičová

šortrek (1): Tatiana Bodová

hokej (25): brankári - Peter Budaj, Jaroslav Halák, Ján Laco, obrancovia - Ivan Baranka, Dominik Graňák, Zdeno Chára, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Michal Sersen, Ľubomír Višňovský, útočníci - Milan Bartovič, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marcel Hossa, Marián Hossa, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Richard Pánik, Tomáš Surový, Tomáš Tatar, Tomáš Záborský

sánkovanie (6): Jozef Ninis, Viera Gbúrová, Marián Zemaník - Jozef Petrulák, Marek Solčanský - Karol Stuchlák
 

Vyberte región